Diskuse

§ 13 odst. 2 Zákona o registrovaném partnerství?! Ústavní, neústavní? Má vůbec smysl?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
II

Ono se ví, že zákon o registrovaném partnerství je legislativní paskvil a je to taková znouzectnost. Celá ta debata tehdy probíhala v atmosféře pro homosexuály značně nedůstojné a ponižující.

Takže správné řešení je opravdu špatný zákon celý zrušit a umožnit homosexuálním páry plnohodnotný sňatek se všemi právy z toho vyplývajícími. Právo na adopci nevyjímaje.

0 0
možnosti
Foto

J36a46n 32F11i56a17l90a

19. 4. 2016 16:53

Ano, i to by bylo možné řešení, ale bohužel v té době nebyla atmosféra ještě natolik přívětivá a postoj veřejnosti k manželství víc konzervativní. Manželství osob stejného pohlaví je náš ideál, ke kterému i my hodláme nadále směřovat, registrované partnerství je spíš jakýsi mezistupeň, než si společnost zvykne. Registrované partnerství bych ale ponechal jako jakousi možnou alternativu i pro heterosexuální páry. Co vím tak takhle to vyřešili ve Francii, kde Pacte civil de solidarité zůstal i nadále platný, a je hojně využíván jako homo, tak i hetero páry, které nechtějí vstupovat do manželství.

0 0
možnosti
JC

Zákon o registrovaném partnerství prošel padlamentem jedině proto, že homosexuální aktivisté, respektive jejich hlavní tehdejší představitelé a vůdci, veřejně přislíbili, že nikdy nebudou žádat o možnost adopcí dětí. Že jim jde jen o to, aby si nemuseli sepisovat plné moci k tomu, aby jim v nemocnici sdělili údaje o zdravotním stavu partnera, a aby nemuseli sepisovat závěti. Zejména ten Hromada s tím opakovaně vystupoval na veřejnosti, i ve všech televizích.

Bude-li tedy vámi napadený paragraf zrušen, bude muset být zrušen i celý zákon, který právě bez tohoto paragrafu ztratí legitimitu.

1 2
možnosti
Foto

J29a98n 55F70i29a67l29a

19. 4. 2016 14:38

Nejsem sice odborník na ústavní právo, ale pochybuji o tom, že pokud je nějaká část zákona prohlášená na neústavní, tak se spolu s ní ruší celý zákon. Nicméně tady nejde ani tak o ústavnost, či neústavnost, jako spíš o smysl tohoto paragrafu, respektive co se jím sleduje. Tu žalobu k Ústavnímu soudu jsme nepodali jenom tak pro nic za nic, a rozhodně bychom neriskovali zrušení celého zákona o registrovaném partnerství, o které pan Hromada tak usiloval. Zrušením sporného paragrafu se akorát změní podstata zákona.

1 0
možnosti